czwartek, 10 lipca 2014

Gołąbek zielonawy - Russula virescens

Chyba najbardziej ceniony gołąbek. Owocniki tworzy od lipca do końca września. Górna powierzchnia kapelusza ma barwę szaro-zieloną, podczas suchej pogody występują charakterystyczne spękania, zwłaszcza na starych owocnikach. Blaszki grube, najpierw białe, potem blado-kremowe. Trzon biały, pełny, z wiekiem robi się gąbczasty. Miąższ biały, wkrótce brązowiejący, zwarty, dość twardy i suchy, o przyjemnym smaku, kruchy jak u wszystkich gołąbków. Skórka gruba, sucha, przyrośnięta tak silnie, że tylko w okresie wilgotnej pogody można ją miejscami trochę zedrzeć od brzegu, przeważnie razem z miąższem. Relatywnie łatwy do rozpoznania, gdyż różni się bardzo barwą i ogólnym wyglądem od wszystkich innych gołąbków. Można go pomylić z Gołąbkiem grynszpanowym (Gołąbek białozielonawy)(Russula aeruginea), czy też z niektórymi formami Gołąbka modrożółtego (Russula cyanoxantha var. Cutefracta). Może być nawet spożywany na surowo, jako domieszka do różnego rodzaju surówek i sałatek. 

Nazwy potoczne:
surojadka, gołąbka siwa, siwka, syrojeżka zielonawa



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz