środa, 6 czerwca 2012

Pieprznik jadalny - Cantharellus cibarius

Kurka to znakomity grzyb o charakterystycznym przyjemnym, korzennym aromacie i wyczuwalnym po chwili lekko piekącym smaku, od którego wziął nazwę. Pieprznik jadalny jest grzybem zwartym, twardym i chrupkim o charakterystycznej, miłej dla oka żółtej barwie. Bardzo rzadko robaczywy. Jeśli już się było wcześniej na kurkach, naprawdę ciężko je pomylić z innymi grzybami (zerknij na lisówkę pomarańczową, porównanie obu gatunków tutaj). Pieprzniki to grupa, w której nie ma grzybów trujących. Na kurce szczególnie polecam jajecznice, przepis poniżej (przepis - wielkie słowa ;]).


Jajecznica na kurkach:
  1. Kurki delikatnie przepłukujemy (nie trzymajmy przez dłuższy czas kurek w wodzie - mogą nasiąknąć)
  2. Kroimy (ja preferuje drobno posiekane by wydobyć smak, niektórzy jednak wolą całe kurki bądź spore kawałki)
  3. Smażymy na maśle pod przykryciem, aż puszczą wodę (zalecane jest, nie smażyć kurek za długo, ponieważ mogą zrobić się twarde)
  4. Zdejmujemy pokrywkę i odparowujemy nadmiar wody
  5. Wbijamy jajka
  6. Dodajemy sól i pieprz do smaku
  7. Można obficie posypać szczypiorkiem
  8. Bon appétit







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz