Grzyb
jadalny, wysoko ceniony przez grzybiarzy. Wyrasta w kępkach od
września do listopada wyłącznie na drzewach iglastych, głównie
na świerku, rzadziej na jodle. Do spożycia nadają się tylko
kapelusze, najlepiej młode. Opieńkę można gotować, smażyć,
marynować, może też być przyrządzany na różne inne sposoby,
jednakże zawiera pewne związki chemiczne, które w stanie surowym
dla niektórych ludzi mogą być szkodliwe. Dlatego też należy
opieńkę najpierw obgotować przez około 5 minut i odlać wywar, po
czym dopiero poddaje się go dalszej obróbce termicznej. Przez
grzybiarzy Opieńka ciemna często mylona jest z Opieńką miodową
(Armillaria mellea) lub Opieńką bezpierścieniową (Armillaria
tabescens), jednak z punktu widzenia grzybiarzy nierozróżnianie
tych gatunków nie ma większego znaczenia, gdyż wszystkie są
jadalne. Opieńka bezpierścieniowa nie posiada pierścienia na
trzonie i w Polsce jest rzadka, natomiast Opieńka miodowa występuje
na obumarłych drzewach liściastych i ma kapelusz z bardzo drobnymi
kosmkami, nieraz całkowicie nagi. Możliwa
jest także pomyłka z Maślanką wiązkową (Hypholoma fasciculare). Z ciekawostek osobnik Opieńki
ciemnej znaleziony w 2001 r. w Malheur National Forest w Górach
Błękitnych (ang. Blue Mountains) we wschodnim Oregonie, jest
największym organizmem żyjącym na Ziemi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz