poniedziałek, 25 lutego 2013

Maślak zwyczajny - Suillus luteus

No i przyszedł czas na poczciwego maślaka. Grzyb ten lubi rosnąć przy drogach w borach sosnowych (stąd nazwa lokalna sośniak), zwykle na terenach piaszczystych. Pamiętam grzybobranie z dzieciństwa, które odbywało się na poligonie niedaleko Świętoszowa, wtedy jeszcze okupowanego przez wojsko radzieckie. Wysyp maślaków był tak obfity, że nie sposób było wszystkie pozbierać, nie wspominając, że na grzybobraniu było przynajmniej z 10 osób ;]. Maślaka najlepiej widzę w sosie grzybowym, ale marynowany też niczego sobie. Do marynowania najlepiej nadają się młode, jędrne okazy. Z kolei suszenie maślaka to zły pomysł. Z maślaka trzeba ściągnąć skórkę z kapelusza, która może powodować niestrawność. Podobny do Maślaka zwyczajnego (Suillus luteus) jest Maślak ziarnisty (Suillus granulatus) o jaśniejszym kapeluszu i bez pierścienia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz