wtorek, 13 listopada 2012

Gąsówka naga - Lepista nuda

Grzyb o bardzo ciekawym ubarwieniu. Występuje najczęściej na ściółce w lasach bukowych i świerkowych, ale czasami spotykana jest także na łąkach, czy nawet pryzmach kompostowych. Zazwyczaj owocniki pojawiają się późno, pod koniec sezony grzybowego, ale również można je spotkać wczesną wiosną. Miąższ Gąsówki jest fioletowy, później wyblakły o odcieniu fioletowym, jędrny, początkowo twardy, później miękki. O lekko grzybowo-owocowym zapachu i łagodnym smaku. Gąsówkę nagą można pomylić z Gąsówką dwubarwną (Lepista personata) oraz z Gąsówką brudną (Lepista sordida), która jest jednak dużo mniejsza od nagiej. Obie wymienione Gąsówki, są jadalne. Istnieje także możliwość pomyłki z niektórymi zasłonakami, z Zasłonakiem fioletowy (Cortinarius violaceus) czy Zasłonakiem wonnm (brodatym) (Cortinarius traganus). Zasłonaki jednak mają pajęczynowatą zasnówkę, pokrywającą blaszki za młodu a jej resztki pozostają potem w formie kłaczkowatej strefy pierścieniowej na trzonku. Blaszki zasłonaków dojrzewając przybierają barwę rdzawoczerwoną. Gąsówka naga to grzyb jadalny, jednak nie nadaje się do jedzenia na surowo (zawiera truciznę rozkładającą czerwone ciałka krwi, podczas zabiegów termicznych trucizna ta ulega rozkładowi). Od pewnego czasu grzyb ten jest uprawiany. W Internecie pojawia się coraz więcej ofert z zestawami do uprawy Gąsówki nagiej. Próbowałem Gąsówkę smażoną. Zarówno smak i zapach smażonych owocników jest niezwykle specyficzny, jednak mi podszedł średnio (przepis na smażoną Gąsówkę tutaj). Następnym razem będzie marynowanie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz